Verhoog betrokkenheid met deze 5 sales e-mail templates

Als sales professional wil je niet alleen efficiënter werken, maar ook effectiever. E-mails zijn niet weg te denken uit de dagelijkse realiteit in het communiceren met leads, klanten en partners. Sla deze e-mailtemplates op om veelvoorkomende situaties sneller af te handelen op een manier die ook nog tot hogere open-, klik- en responsratio’s leiden.

Met hulp van onze Persona Starter Kit kun je vaststellen wie jou ideale (potentiële) klanten zijn. Op basis van specifieke trigger events kun je hen via e-mail of een LinkedIn bericht benaderen met hulp van deze e-mail templates. Vergeet nooit dat jouw persoonlijke boodschap leidend is boven een template – een bericht dat klakkeloos gecopy-paste wordt zonder aandacht voor het individu tegenover je werkt averechts.

Iedere variabele token wordt aangegeven [als volgt]. Deze tekst dien je uiteraard te vervangen met de toepasselijke persoonlijke informatie.

1. Een sterke introductie

Heb je nog geen contact gehad met een prospect? Als iemand nog nooit van jou gehoord heeft is het van essentieel belang om een goede eerste indruk te maken. Dit kun je doen door in een kennismakingsbericht niet op jou, maar op de ander en hun doelen te focussen. Met hulp van deze template geef je hen een reden om met jou te praten.

Werk jij aan [doelstelling]?

Hallo [voornaam],

Ik was op je website aan het kijken en ik kreeg de indruk dat jij probeert te bereiken om [doelstelling X].
Zonder te veel aannames vooraf te doen, heb ik het gevoel dat  jou gaat helpen om deze doelen te bereiken.

Mocht je [jouw bedrijfsnaam] nog niet kennen – onze oplossing helpt bedrijven vergelijkbaar met [bedrijfsnaam prospect] om de volgende doelen te bereiken:

  1. [Doel #1]
  2. [Doel #2]
  3. [Doel #3]

2. Nadat ze jouw site hebben bezocht

Door te monitoren wie op welke manier jouw website bezoekt, kun je herkennen wie geïnteresseerd is in jouw oplossing en hoe serieus die interesse is. Positioneer jezelf als betrouwbare adviseur om hen verder te begeleiden met hulp van deze template.

Vraag mij alles over [bedrijfsgebied]

Beste [voornaam],

Ik stuur je deze mail om mezelf voor te stellen als jouw contactpersoon hier bij [jouw bedrijfsnaam]. Ik werk veel met bedrijven in dezelfde branche als [bedrijfsnaam prospect] en het viel me op dat er vanuit jullie kant de laatste tijd wat activiteit op onze website was.

Ik heb even de tijd genomen om me te verdiepen in wat jij doet met [bedrijfsnaam prospect] om beter te begrijpen hoe jij omgaat met [relevante bedrijfsactiviteit]. Hieruit ontdekte ik een aantal kansen, wat mij heeft aangespoord om het directe contact met jou te zoeken.

[Jouw bedrijfsnaam] helpt vergelijkbare bedrijven in jouw branche zoals [referentie] met het bereiken van [doel X], terwijl we hen ook de tools bieden om [doel Y].

3. Op basis van een positief extern trigger event

Een grote acquisitie, nieuwe samenwerking of beursgang van jouw prospect zijn allemaal voorbeelden van positieve externe trigger events – gebeurtenissen die zich buiten jouw bedrijf of controle om afspelen, maar die wel een relevante trigger kunnen zijn om contact op te nemen omdat ze vaak nieuwe mogelijkheden scheppen.

Gefeliciteerd met [positieve gebeurtenis]

Hoi [voornaam],
 
[Positieve gebeurtenis] heeft mij gemotiveerd om contact met je te zoeken. Ik kan me voorstellen dat jullie [nieuwe status quo] nieuwe vragen oproept en uitdagingen creëert.

Onze klant [referentie] heeft vorig jaar iets vergelijkbaars meegemaakt. Wij hebben hen geholpen om [uitdaging X] te overkomen waardoor ze nu [resultaat]. Ik denk dat [bedrijfsnaam prospect] hetzelfde succes kan behalen door met [jouw bedrijfsnaam] samen te werken.

4. Op basis van een negatief extern trigger event

Ook negatieve gebeurtenissen kunnen een kans vormen. Het verlies van een grote klant, de overstap van een sleutelpersoon in de organisatie naar en concurrent of een wettelijke barrière kunnen nieuwe uitdagingen voor jouw prospect betekenen waarbij jij ze kunt helpen. Laat zien dat je met ze meeleeft en positioneer vervolgens jouw service of product als oplossing.

Hoe ga jij om met [negatieve gebeurtenis]?

Hi [voornaam],

Ik kreeg via [bron] te horen van [negatieve gebeurtenis]. Ik kan me voorstellen dat dit een hectische tijd is voor [bedrijfsnaam prospect]. Jullie zijn echter niet de eerste die zoiets overkomt.

Onze klant [referentie] klopte vorig jaar bij ons aan nadat hen iets vergelijkbaars was overkomen, en met [jouw oplossing] hebben wij hen geholpen om sterker uit die situatie te komen.

5. Als je geen reactie krijgt

Je hebt veel moeite gedaan om een mooie mail te versturen of je hebt een productief gesprek gehad waaruit actiepunten volgden. Maar dan… radiostilte. De prospect of klant laat niets meer van zich horen. In dat geval kun je proberen om degene met deze e-mail template te reactiveren.

Hoe we jou kunnen helpen om [doel X] te bereiken

Hey [voornaam],

In navolging op [mijn eerdere e-mail/ons gesprek] ben ik benieuwd of  [het behalen van doel X] nog steeds een prioriteit is voor jou. 
[Jouw bedrijfsnaam] heeft zich gespecialiseerd op deze materie, met onder meer de volgende features:

  • [Feature #1 met uitleg meerwaarde]
  • [Feature #2 met uitleg meerwaarde]
  • [Feature #3 met uitleg meerwaarde]

Ik geef je met plezier een uitgebreidere uitleg zodat we erachter kunnen komen welke meerwaarde jij hier uithaalt. Wat zeg je ervan?

Bonus: de break-up mail

Heb je na enkele contactpogingen nog steeds geen reactie? Dan is er een kans dat er geen interesse meer bestaat. In dergelijke situaties komt een instrument van pas wat je spaarzaam moet inzetten, maar wat wel de duidelijkheid geeft die je zoekt.

Dit is een laatste mail die je stuurt voordat je het contact vanuit jouw kant staakt. Daarom heet het ook de ‘break-up mail’. Laat je inspireren door onderstaand template en kijk of je ‘dode’ deals weer tot leven kunt wekken.

Dankjewel namens [jouw bedrijfsnaam]

Beste [voornaam],

Ik wilde je via deze weg even bedanken voor alle waardevolle gesprekken die we tot nu toe gevoerd hebben en de inzichten die jij ons hebt gegeven in jouw situatie. In navolging op [beschrijving laatste contact] heb ik enkele keren geprobeerd om jou te bereiken zodat we de volgende stappen kunnen nemen. Omdat ik hier geen reactie op heb ontvangen ga ik er vanuit dat [probleem/doel/uitdaging X] momenteel geen relevante rol meer voor jou speelt. Ik zal jou hier voor nu dan ook niet verder over contacteren. Mocht ik het mis hebben, dan hoor ik het graag van je! Je kunt me bereiken op [contactmogelijkheden]. Ik pak het graag weer met je op wanneer jij er ook klaar voor bent.

Het is van essentieel belang om niet te spammen. Wellicht is de fit er nu gewoon niet en moet je geduld hebben of beter kwalificeren. Door te hard te pushen creëer je irritatie en verpest je iedere kans op een mooie deal in de toekomst. Gebruik deze templates dan ook op de juiste momenten en in de juiste hoeveelheid.

Scroll naar top