Kom vaker aan tafel met een afspraakplanner

Een 1-op-1 afspraak voor een inventarisatie, adviesgesprek of demo is een duidelijke indicatie dat een lead heel geïnteresseerd is in jouw aanbod. Je komt echter niet zomaar bij iemand aan tafel. Door een afspraakplanner effectief in te zetten maximaliseer je de kans dat je voor al je harde werk beloond wordt met de ultieme saleskans – een persoonlijke afspraak.

Je hebt je lead op de juiste manier hebt gekwalificeerd, en een behulpzame persoonlijke opvolging op het juiste moment toegepast. Nu is het tijd om de puntjes op de i te zetten met een persoonlijke ontmoeting (digitaal dan wel in persoon) waar je laat zien welke waarde je toevoegt voor je beoogde nieuwe klant.

Als je jouw tijd met een digitale agenda zoals die van Outlook of Google beheert, kun je het jezelf én jouw klanten makkelijk maken door hen direct een plek in jouw agenda te laten claimen. Zo kunnen zij een tijd vinden en direct kiezen die zowel hen áls jou goed uitkomt. Tevens bespaart jou dit veel heen-en-weer gemail, wat enkel vertragend of zelfs afschrikkend werkt.

Hoe werkt het?

  1. Meld je aan voor de afspraakplanner-tool
  2. Koppel je agenda
  3. Geef beschikbare tijden op
  4. Gebruik de gegenereerde link als afsluiting in e-mails of andere digitale berichten

Enkele goed aangeschreven standalone tools hiervoor zijn Calendly, Youcanbook.me en Doodle. Per tool zullen de exacte stappen tot implementatie verschillen, maar ze hebben een gebruikersvriendelijk onboardings-proces.

Zelf gebruiken ik HubSpot, een op duurzame groei gefocust CRM waarmee je in een handomdraai ook een individuele afspraaklink voor jou en iedereen in jouw salesteam kunt maken. Een groot voordeel van HubSpot tegenover de alleenstaande tools is de automatische CRM-integratie – je verzamelt zonder extra handelingen de data van de ingeplande afspraak in je CRM waardoor je jouw takenmanagement vereenvoudigt, salestaken beter opvolgt en meer data-driven te werk gaat.

Ik ben gecertificeerd HubSpot sales agency partner en help bedrijven om HubSpot op een voor hen effectieve manier te implementeren. Benieuwd wat er voor jou in zit? Plan direct een afspraak in (en zie gelijk hoe de afspraaklink werkt ????).

Liever geen afspraakplanner gebruiken?

Er kunnen redenen zijn waardoor een afspraakplanner niet de ideale oplossing is voor jou. Mogelijk zijn jouw klanten niet technisch onderlegd waardoor een afspraakplanner verwarring oproept. Door persona’s te definiëren kun je dit soort zaken over jouw klanten te weten komen.

Hoewel er dan wat meer heen-en-weer bericht wordt, is er wel en manier om je kans op een afspraak te verhogen. Heb je een krachtige e-mail opgesteld waarop een afspraak de logische vervolgstap is? Doe dan niet je werk teniet met een open vraag zoals “wanneer komt het jou uit?” Voorkom keuzeverlamming en geef in plaats daarvan een beperkt aantal opties waar direct op gehandeld kan worden.

Als de tijd bijvoorbeeld bepaald moet worden: “Ik heb dinsdagochtend of donderdagmiddag tijd. Welke van deze tijden komt jou het beste uit?” Dit is ook krachtig als je telefonisch een afspraak probeert in te plannen. Werk uiteraard mee als geen van beiden uitkomt, maar wees ook alert – als het wel érg moeilijk lijkt om een afspraak in te plannen is de persoon waarschijnlijk nog niet helemaal overtuigd of is het om een andere reden te vroeg voor een afspraak.

Welke route je ook bewandelt, als je een krachtige Call-To-Action tot een afspraak als afsluiting combineert met efficiënte en engagerende e-mailtemplates zul je een hoger volume kunnen afwerken en jouw sales zo zien groeien.

Scroll naar top